(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
ANNOTATSIYA Ushbu maqolada Qo‘qon xonligi tarixnavisligining shakllanishi, rivojlanishi va uning O‘rta Osiyo tarixshunosligidagi o‘rni tahlil qilinadi. Maqolada Qo‘qon tarixnavislik maktabining asosiy vakillari, ularning asarlari va tarixiy voqealarni yoritish uslublari ko‘rib chiqilgan. Qo‘qon xonligi tarixiy manbalari siyosiy, ijtimoiy va madaniy hayotni aks ettiruvchi noyob ma’lumotlar bazasi sifatida taqdim etiladi. Shuningdek, maqolada tarixiy asarlarning siyosiy maqsadlari, diniy-falsafiy yondashuvlari hamda adabiy-estetik xususiyatlari tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari Qo‘qon tarixnavisligining O‘rta Osiyo tarixshunosligidagi ahamiyatini va bugungi kunda uni o‘rganish zaruratini ta’kidlaydi. Annotation. This article analyzes the formation, development, and significance of Kokand Khanate historiography within Central Asian historical studies. The main representatives of the Kokand historiographical school, their works, and methods of depicting historical events are examined. The historical sources of the Kokand Khanate serve as a unique database reflecting political, social, and cultural life. The article also explores the political purposes, religious-philosophical approaches, and literary-aesthetic characteristics of these historical works. The research findings highlight the importance of Kokand historiography in Central Asian historiography and emphasize the necessity of its study in contemporary times.