(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
ANNOTATSIYA Ushbu maqolada kasbiy yo‘nalishlarda ona tili darslarini innovatsion metodlar asosida tashkil etishning dolzarbligi yoritilgan. Ta’lim tizimida yuz berayotgan yangilanishlar, xususan, kasb-hunar kollejlari va texnikumlarda o‘quvchilarning kasbiy bilim bilan birga nutqiy kompetensiyasini shakllantirish zarurati mavzuning asosiy muammosidir. Maqolada interaktiv va innovatsion metodlar (klaster, case-study, loyihaviy ta’lim, AKT vositalari)ning o‘rni, ularning samaradorligi, kasbiy yo‘nalishga mos dars misollari, va amaliy natijalari tahlil qilinadi. Shuningdek, dars mazmunini kasb bilan integratsiyalash orqali o‘quvchilarning og‘zaki va yozma nutqini rivojlantirish usullari ko‘rib chiqiladi. Yakunda ta’lim sifatini oshirishga xizmat qiluvchi pedagogik tavsiyalar berilgan. ANNOTATION This article explores the importance of organizing mother tongue (Uzbek language) lessons in vocational education institutions using innovative teaching methods. In the context of ongoing educational reforms, it is crucial to enhance not only students’ professional skills but also their communicative competencies. The article analyzes the effectiveness of modern teaching strategies such as cluster, case-study, project-based learning, and ICT tools in technical and vocational settings. Practical examples of how language instruction can be integrated with professional content are provided. The findings demonstrate that innovative approaches significantly improve learners’ writing, speaking, and professional vocabulary skills. The article concludes with pedagogical recommendations for improving the quality and relevance of mother tongue instruction in vocational education.