(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolada intermodal tashishlar tizimida konteyner oqimlarini samarali boshqarish va optimallashtirish bo‘yicha model ishlab chiqishga e’tibor qaratilgan. Konteynerlar harakatini muvofiqlashtirish, transport turlari o‘rtasida yuk almashinuvi jarayonlarini soddalashtirish hamda logistika zanjirining har bir bo‘g‘inida resurslardan oqilona foydalanish orqali umumiy tashish xarajatlarini kamaytirish imkoniyatlari tahlil qilingan. Maqolada matematik modellashtirish va optimallashtirish usullaridan foydalangan holda konteyner oqimlarini boshqarish modeli ishlab chiqilgan bo‘lib, u yuklarni eng qisqa vaqt va eng kam xarajat bilan yetkazib berishni ta’minlashga qaratilgan. Model transport yo‘nalishlari va operatsion shartlar asosida testdan o‘tkazilgan. Tadqiqot natijalari intermodal tashishlarda konteyner oqimlarini samarali boshqarish orqali logistika tizimining barqarorligi va iqtisodiy samaradorligini oshirish mumkinligini ko‘rsatadi