(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Axborot xavfsizligini ta’minlash zamonaviy raqamli dunyoda eng muhim masalalardan biridir. Axborot va kommunikatsiya texnologiyalari (AKT) ob’ektlarida axborot xavfsizligini ko’plab xavf-xatarlardan himoya qilish maqsadida maxsus usullar va vositalar to’plami qo’llaniladi. Ushbu maqola axborotni himoya qilishning huquqiy, tashkiliy va texnik usullarini tahlil qiladi, ularning har biri bir nechta xavflarni bartaraf etishga xizmat qiladi. Huquqiy usullar axborot xavfsizligi tizimlarini rasmiy ravishda joriy etish va boshqarish uchun asos bo’lib xizmat qilsa, tashkiliy usullar xodimlar va infratuzilma xavfsizligini ta’minlaydi, texnik usullar esa zamonaviy apparat va dasturiy vositalar orqali axborotni himoya qiladi. Maqolada O’zbekiston Respublikasining axborot xavfsizligi sohasidagi qonunchilik asoslari, shuningdek, global tendensiyalar va zamonaviy yondashuvlar ham ko’rib chiqiladi.