(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Bugungi globallashuv va raqamli texnologiyalar davrida inson tafakkuri, dunyoqarashi va ma’naviy-ma’rifiy saviyasini oshirishda kitob mutolaasining o‘rni beqiyosdir. Ushbu maqolada kitobxonlikning shaxsiy va jamiyat taraqqiyotidagi o‘rni, uning yosh avlodni barkamol inson etib tarbiyalashdagi ahamiyati tahlil qilinadi. Xususan, O‘zbekistonda kitobxonlik madaniyatini yuksaltirish borasida olib borilayotgan islohotlar, davlat dasturlari va targ‘ibot ishlari yoritiladi. Maqolada shuningdek, zamonaviy yoshlar orasida mutolaa madaniyati pasayishining asosiy sabablari va ularni bartaraf etish yo‘llari haqida ilmiy asoslangan fikrlar bildiriladi. Ta’lim muassasalarida kitobga mehr uyg‘otish, oilada kitobxonlik muhitini shakllantirish hamda zamonaviy vositalar yordamida kitobni targ‘ib qilish yo‘llari ko‘rib chiqiladi. Kitobxonlik nafaqat ma’rifat manbai, balki milliy g‘urur, tarixiy xotira va madaniyatni saqlovchi vosita sifatida qadrlanishi kerakligi alohida ta’kidlanadi.