(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Aqlli shahar infratuzilmasi raqamli texnologiyalar orqali integratsiyalashgan tizimlar yig‘indisi bo‘lib, uning uzluksiz ishlashi va ishonchliligi to‘g‘ridan-to‘g‘ri axborot xavfsizligiga bog‘liq. Ushbu maqolada aqlli shahar tarmoqlarida axborot xavfsizligini ta’minlash uchun qo‘llaniladigan zamonaviy yondashuvlar, jumladan, ko‘p qatlamli himoya strategiyasi (Defense in-Depth), blokcheyn texnologiyasi, kriptografik algoritmlar (simmetrik va assimetrik), shuningdek sun’iy intellekt vositalarining integratsiyasi tahlil qilinadi. Shuningdek, har bir texnologiyaning amaliy qo‘llanilishi misollar bilan bayon etilib, ular orqali aqlli shahar tizimlarining axborot xavfsizligi samaradorligi yoritiladi.