(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada IoT (Internet of Things) texnologiyalari asosida gidrogeologik monitoring tizimini yaratish masalasi yoritilgan. Yer osti suvlarining sathi, harorati va namligi kabi parametrlarni masofadan real vaqt rejimida kuzatis imkonini beruvchi aqlli tizim ishlab chiqildi. Monitoring tizimi ESP32 mikrokontrolleri asosida loyihalashtirilib, unga DHT22 harorat va namlik sensori, HCSR04 ultratovushli masofa o‘lchagichi, OLED displey va LED indikator ulandi. Qurilma Wokwi onlayn simulyatsiya muhiti orqali sinovdan o‘tkazildi. Natijalarda masofa 20 metr, harorat 20°C, namlik 69% ni tashkil etdi. Ushbu yechim orqali gidrogeologik parametrlarni avtomatik aniqlash, ogohlantirish tizimlarini yaratish hamda ekologik xavfsizlikni ta’minlash imkoniyatlari ko‘rib chiqildi. Tizim arzon, ishonchli va kengaytiriladigan bo‘lib, ilmiy izlanishlar va amaliy monitoring loyihalari uchun muhim ahamiyatga ega.