(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Maqolada O‘zbekiston bank tizimida korrupsiyaga qarshi kurashishning me’yoriy-huquqiy asoslari va amaliy tajribasi tizimli tahlil qilinadi. Avvalo, milliy qonunchilik bazasi, shu jumladan O‘zbekiston Respublikasining korrupsiyaga qarshi kurashish to‘g‘risidagi qonunlari, davlat dasturlari va normativ hujjatlar yoritiladi. Shuningdek, bank ichki hujjatlari va ichki nazorat siyosati orqali korrupsiya xavfini oldini olish bo‘yicha belgilangan talablar tahlil etiladi. Amaliy tajriba sifatida banklarning so‘nggi yillardagi korrupsiyaga qarshi kurashish bo‘yicha amalga oshirgan ishlar, yangi yondashuvlar, ichki audit va xodimlarning javobgarligini oshirish bo‘yicha mexanizmlar ko‘rib chiqiladi. Xorijiy tajriba bilan taqqoslash asosida milliy tizimni takomillashtirish bo‘yicha takliflar ishlab chiqiladi. Tadqiqot natijalari bank tizimida shaffoflikni oshirish va korrupsiyaga qarshi kurashning samaradorligini kuchaytirishga qaratilgan ilmiy-amaliy tavsiyalarni o‘z ichiga oladi.