(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Bolalar kattalarnikiga nisbatan nafas olish va yurak-qon tomir fiziologiyasining o’ziga xosligi tufayli perioperatif nafas olish va yurak-qon tomir asoratlari xavfi yuqori. Anesteziya yosh bolalarda nafas olishning yomonlashishini oshirib yuborishi mumkin, chunki ular nafas olishni nazorat qila olmaydi va tez desaturatsiyaga, havo yo’llarining obstruktsiyasiga, nafas olishning erta charchashiga va o’pka atelektaziga xosdir. Erta tug’ilgan chaqaloqlar (kontseptsiyadan keyingi 60 haftadan kam) uzoq muddatli apnea va natijada nafas olish funktsiyasining yomonlashishi xavfiga duchor bo’lishi mumkin.