(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada chuqur o‘rganish (deep learning) texnologiyalariga asoslangan holda aqlli shaharlar uchun aqlli muhitni samarali loyihalash va rejalashtirish masalalari yoritiladi. Aqlli shahar infratuzilmasida real vaqtli monitoring, bashoratlash, resurslarni optimal boshqarish hamda fuqarolar xavfsizligi va qulayligi asosiy ustuvor yo‘nalishlardan biri sifatida qaraladi. Shu nuqtai nazardan, maqolada chuqur o‘rganish modellari yordamida katta hajmdagi ma’lumotlarni tahlil qilish, kontekstga mos qarorlar qabul qilish va tizimning adaptivligi kabi jihatlar keng muhokama qilinadi. Loyihalash jarayonida atrof-muhit holatini o‘lchash, harakatni aniqlash, transport oqimini boshqarish va energiya samaradorligini ta’minlash kabi komponentlar chuqur o‘rganish algoritmlari bilan uyg‘unlashtirilgan holda tavsiflanadi. Maqola yakunida aqlli muhitni barpo etishda chuqur o‘rganish texnologiyalarining ustunliklari va ularni amaliyotga tatbiq qilishdagi dolzarb masalalar xulosa tarzida bayon etiladi.