(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada XIX asr oxiri va XX asr boshlarida Markaziy Osiyoda yuzaga kelgan jadidchilik harakati chuqur tarixiy-falsafiy nuqtai nazardan yoritiladi. Harakatning maʼrifiy, siyosiy va madaniy asoslari, uning ilg‘or vakillarining faoliyati, jadid maktablari, milliy matbuot, adabiyot va teatr orqali xalqni uyg‘otish yo‘lidagi sa’y-harakatlari ilmiy asosda tahlil qilinadi. Jadidlar merosining hozirgi o‘zbek jamiyatida tutgan o‘rni va dolzarbligi haqida xulosa chiqariladi.