(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada boshlang‘ich ta’lim tizimida, xususan tabiiy fanlar o‘qitilishi jarayonida ijodiy muhitni shakllantirishning ilmiy-nazariy asoslari va amaliy metodik yondashuvlari keng yoritilgan. Ijodiy muhit — bu o‘quvchilarda erkin fikrlash, mustaqil qaror qabul qilish, yangicha yondashuv va ijodiy izlanishga asoslangan shaxsiy rivojlanishni ta’minlaydigan pedagogik sharoit sifatida qaraladi. Maqolada ijodiy muhit tushunchasining ta’lim-tarbiyadagi o‘rni, uning ahamiyati va shakllanishiga ta’sir etuvchi omillar tahlil qilinadi. Shuningdek, maqolada tabiiy fanlarning bolalarda kuzatuvchanlik, mulohaza yuritish, tajriba o‘tkazish, sabab-oqibat aloqalarini tushunish kabi ko‘nikmalarni shakllantirishda muhim vosita bo‘lib xizmat qilishi alohida ta’kidlanadi. Tabiiy fanlar darslarida ijodiylikni rag‘batlantirishga xizmat qiluvchi turli interfaol metodlar, amaliy topshiriqlar, muammoli vaziyatlar va loyihaviy faoliyatning samaradorligi misollar asosida tahlil etilgan.