(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu ishda tijorat banklarida mikrozaymlar sifatini tasniflash va ehtimoliy yo‘qotishlarni qoplash uchun zaxiralar shakllantirish jarayonlari ko‘rib chiqiladi. Mikrozaymlar kam ta’minlangan qatlamlarga moliyaviy xizmatlar ko‘rsatishda muhim vosita bo‘lib, ularning to‘lanmaslik xavfi banklar uchun katta moliyaviy muammolarni keltirib chiqarishi mumkin. Shuning uchun, mikrozaymlar sifatini to‘g‘ri tasniflash va ularni boshqarish, ehtimoliy yo‘qotishlarni qoplash uchun zaxiralar shakllantirishning samarali tizimini ishlab chiqish zarur. Tadqiqotda zaxiralarni shakllantirish uchun turli metodologiyalar, shu jumladan riskga asoslangan yondashuv, xarajatlar usuli va ehtimollik tahlili kabi usullar tahlil qilinadi. Shuningdek, Tenge Bank misolida mikrozaymlar bo‘yicha zaxiralar shakllantirish va ulardan foydalanish jarayonlari ko‘rsatiladi. Ishning asosiy maqsadi mikrozaymlar sifatini yaxshilash va banklarning moliyaviy xavfsizligini ta’minlashda zaxiralar shakllantirishning ahamiyatini ochib berishdir.