(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada O‘zbekiston Respublikasida optik tolali aloqa (OTA) texnologiyalarining joriy holati, ularni keng miqyosda tatbiq etishdagi asosiy texnik, iqtisodiy va tashkiliy to‘siqlar tahlil qilingan. Bugungi kunda yuqori tezlikdagi internet va keng polosali tarmoqlarga bo‘lgan ehtiyoj ortib borar ekan, optik tolali aloqaning afzalliklari, jumladan yuqori uzatish tezligi, elektromagnit shovqinlarga chidamlilik, uzoq masofalarga signal yo‘qotilmasdan uzatilishi kabi xususiyatlari dolzarb ahamiyat kasb etmoqda. Maqolada O‘zbekiston sharoitida mavjud bo‘lgan infratuzilma, aholining zichligi, tog‘li va chekka hududlardagi muammolar, shuningdek, optik tarmoqlarni qurishda yuzaga kelayotgan iqtisodiy va kadrlar bilan bog‘liq muammolar yoritilgan. Shuningdek, xorijiy tajriba asosida optik aloqa texnologiyalarini joriy etish bo‘yicha samarali yechimlar — davlat-xususiy sheriklik modeli, umumiy infratuzilma tizimi, lokal ishlab chiqarish imkoniyatlari va malakali kadrlar tayyorlash bo‘yicha takliflar ilgari surilgan. Maqola yakunida O‘zbekistonda optik tolali aloqa tizimini har tomonlama joriy etish nafaqat aloqa sifati, balki mamlakatning raqamli iqtisodiyotga o‘tishida strategik qadam bo‘lishi ta’kidlangan.