(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Mazkur maqolada ekotsidni Rim Statutiga beshinchi xalqaro jinoyat sifatida qo‘shish zarurati huquqiy, siyosiy va amaliy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqot Rim Statutining mavjud tuzilmasi, xalqaro jinoyat huquqi evolyutsiyasi va ekotsidga oid xalqaro tashabbuslar – xususan 2021-yilgi Stop Ecocide Foundation loyihasi va Vanuatu hamda boshqa davlatlar tomonidan ilgari surilgan takliflar asosida olib boriladi. Maqolada ekotsidni tan olishning xalqaro huquqiy asoslari, davlatlar o‘rtasidagi siyosiy pozitsiyalar, geosiyosiy muvozanat va xalqaro jinoiy sud yurisdiksiyasi doirasida yuzaga keladigan institutsional muammolar yoritiladi. Muallif shuningdek, ekologik xavfsizlikni xalqaro jinoiy adolat doirasida ta’minlashga qaratilgan yondashuvlarni taklif etadi hamda ekotsidni jinoiylashtirish global ekologik boshqaruvning ajralmas qismiga aylanishi lozimligini asoslaydi.