(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Жаҳон бозорида иқтисодиётнинг рақобатбардошлигини оширишда асосий эътибор хом-ашё ва ресурслардан оқилона фойдаланиш, унумсиз харажатларни тежаш ва маҳсулот таннархини камайтириш муҳим ўрин тутади. Иқтисодиётни модернизациялаш шароитида ҳар қандай хўжалик юритувчи субъект ўз тасарруфидаги товар-моддий захиралар ҳисоби ва аудитини тўғри ташкил қилиш ҳамда улардан фойдаланиш самарадорлигини ошириши зарур бўлади. Товар-моддий захиралар аудитини самарали ташкил қилиш орқали хўжалик юритувчи субъектларда маҳсулот таннархини камайтиришга, фойда миқдорини оширишга ҳамда молиявий барқарорлик кўрсаткичларининг яхшиланишига эришиш мумкин. Шу боисдан товар-моддий захиралар аудити методологиясини халқаро стандартлар асосида такомиллаштириш муҳим ҳисобланади. Қуйида товар-моддий захиралар аудитининг норматив-ҳуқуқий базаси ва унда халқаро стандартларнинг тутган ўрнига эътибор қаратамиз. Мамлакатимизда кейинги йилларда аудиторлик фаолиятини халқаро стандартлар асосида ташкил этишга кенг эътибор қаратилмоқда. Бу борада давлатимиз раҳбари ва ҳукуматимиз томонидан кўпгина ҳужжатлар қабул қилинди. Хусусан Ўзбекистон Республикаси Президентининг 2018 йил 19 сентябрдаги «Ўзбекистон Республикасида аудиторлик фаолиятини янада ривожлантириш чора-тадбирлари тўғрисида» ПҚ-3946 сон қарорининг қабул қилиниши мамлакатимизда аудиторлик фаолиятини халқаро стандартлар асосида ўтказишга туртки берди. Мазкур қарордан сўнг 2021 йил 25 февралда «Аудиторлик фаолияти тўғрисида»ги ЎРҚ-677-сон Ўзбекистон Республикасининг Қонуни қабул қилинди. Мазкур Қонуннинг илгариги таҳрирлардан аудит соҳасида мавжуд бўлган барча ҳужжатларни ўз ичига қамраб олганлиги билан фарқланади. Қонунда аудит принциплари таркибига ўзгаришлар киритилди. Шунингдек, мазкур Қонунда аудиторлик текширувига таъриф берилган, мажбурий аудиторлик текширувидан ўтадиган субъектлар ва уни ўтказиш муддати ўзгартирилган.