(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Annotatsiya. Maqolada Respublikamiz baliq parvarishlashda baliqchilik xo‘jaliklarida suv xavzalarga ishlov berish borasida olib borilishi lozim bo‘lgan chora-tadbirlar to‘g‘risida so‘z yuritilgan. Baliq parvarishlashda avvalambor xavza suvi sifatini yaxshilash, xavzalarni o‘z vaqtida me’yor asosida o‘g‘itlash va ug‘itdan foydalanishda gidroximiyaviy va gidrobiologik usullarga asoslangan holda amalga oshirilishi talqin qilingan. Baliqchilik xo‘jaliklarida mineral (azotli, fosforli va kaliy) va organik (go’ng, qush axlati, yashil ug‘it) o‘g‘itlar ishlatilishdagi ahamiyati to‘g‘risida fikr yuritilgan. Havzaning tuproq turidan qat’iy nazar, faqat qumloq va kislotali tuproqdan boshqa suvdagi zarur bo’lgan fosfor konsentratsiyasi suvdagi bakteriya va suv o‘tlarii normal rivojlanishini ta’minlash baliqchilik xo‘jaliklarida baliq rivojlanishidagi o‘rni muhim ahamiyatga ega ekanligi yoritilgan. Аннотация. В статье говорится о мерах, которые следует предпринять по очистке водоемов рыбных хозяйств нашей республики. Трактовывается, что уход за рыбами должен осуществляться в первую очередь на основе улучшения качества воды бассейна, своевременного внесения удобрений в бассейны по норме, применения удобрений на основе гидрохимических и гидробиологических методов. Обсуждалась важность применения минеральных (азотных, фосфорных и калийных) и органических (навоз, сидераты) удобрений. Независимо от типа почвы бассейна подчеркнуто, что необходимая концентрация фосфора в воде, за исключением песчаных и кислых почыв, важна для развития рыб в рыбоводстве, обеспечения нормального развития бактерий и водорослей в воде. Annotation. The article talks about measures that should be taken to clean up the reservoirs of fisheries in our republic. It is interpreted that fish care should be carried out primarily on the basis of improving the quality of the pool water, timely application of fertilizers to the pools according to the norm, and the use of fertilizers based on hydrochemical and hydrobiological methods. The importance of using mineral (nitrogen, phosphorus and potassium) and organic (manure, cow manure, cow manure, green manure) fertilizers was discussed. Regardless of the type of soil in the basin, it is emphasized that the required concentration of phosphorus in the water, with the exception of sandy and acidic soils, is important for the development of fish in fishing, ensuring the normal development of bacteria and algae in the water.