(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolada “Innoprovet” probiotik preparatni parrandalarning kolibakterioz kasalligiga immunostimmulovchi xususiyatini o‘rganish natijalari keltirilgan. Probiotik olgan va keyinchali virulent Escherichia coli ning 4,75x108 KHB bilan zararlangan 10 jo‘jadan birontasi kasallanmadi, probiotik olmagan 10 tasidan esa 8 tasi kasallanib, bakteriologik tekshiruvlarda 3 tasidan kasallik qo‘zg‘atuvchisi sof holatda ajratildi. Preparatni immunostimmulovchi xususiyati T-limfotsitlarni (probiotik olgan va keyin zararlangan jo‘jalarda – 98, probiotik olmaganlarda esa - 95), V-limfotsitlarni (25 va 14) ko‘rsatkichlarini o‘sishi bilan baholandi. Аннотация. В данной статье приведены результаты изучения иммуностимуллирущей активности пробиотического препарата «Иннопровета» против колибактериоза цыплят. Из 10 цыплят, получавших пробиотик, после заражения вирулентной культурой Escherichia coli в дозе 4,75x108 КОЕ не заболел ни один цыплёнок, тогда как не получавшие пробиотик 8 цыплят (из 10) заболели, продемонстрировав клинические признаки и показав положительные результаты в бактериологическом исследовании (3 из 10). Изучение иммуностимулирующей активности препарата оценивали по нарастающим показателям Т-лимфоцитов (98 после заражения у получивших пробиотик, 95 – не получавших пробиотик), В-лимфоцитов (25 и 14 соответственно).