(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Annotatsiya. Hozirgi vaqtda sanoat parrandachiligining dolzarb muammosi antibiotiklarga nisbatan muqobil ozuqa qo‘shimchalarini ishlab chiqishdir. O‘simliklardan olingan tabiiy ozuqa qo‘shimchalari parrandalarning ozuqa hazmiga va umumiy salomatligiga ijobiy ta’sir ko‘rsatishi aniqlangan. Fitobiotik preparatlarning foydali jihatlari – tabiiylik, yuqori hazm bo‘lishi, toksiklikning past darajasi va nojo‘ya ta’sirlarning yo‘qligi. Fitobiotiklarning yana bir afzalligi ularning nisbatan arzonligidir. Chunki qimmat sintetik analoglardan farqli o‘laroq, ularni ishlab chiqarish uchun xom ashyo qulayroqdir. Maqolada sanoat parrandachilik sharoitida fitobiotiklardan foydalanish, ularning organizm rezistentligiga, ichak mikroflorasini normallashtirishga, ozuqa moddalarining yaxshiroq hazm bo‘lishi tufayli tuxum va go‘sht mahsuldorligini oshirishga yordam berishi yoritilgan. Аннотaтция. В настоящее время актуальной проблемой промышленного птицеводства является разработка альтернативных антибиотикам кормовых добавок. Установлено, что натуральные кормовые добавки, полученные из растений, положительно влияют на пищеварение и общее состояние здоровья птицы. Преимуществами фитобиотических препаратов являются натуральность, высокая усвояемость, низкий уровень токсичности и отсутствие побочных эффектов. Еще одним преимуществом фитобиотиков является их относительно невысокая стоимость. Потому что в отличие от дорогих синтетических аналогов сырье для их производства более удобное. В статье описано применение фитобиотиков в условиях промышленного птицеводства, их вклад в резистентность организма, нормализацию микрофлоры кишечника, повышение яичной и мясной продуктивности за счет лучшего переваривания питательных веществ. Abstract. Currently, the urgent problem of industrial poultry farming is the development of alternative feed additives to antibiotics. It has been found that natural feed supplements obtained from plants have a positive effect on the digestion and general health of poultry. Benefits of phytobiotic preparations are naturalness, high digestibility, low level of toxicity and absence of side effects. Another advantage of phytobiotics is their relatively low cost. Because unlike expensive synthetic analogues, raw materials for their production are more convenient. The article describes the use of phytobiotics in the conditions of industrial poultry farming, their contribution to the body’s resistance, normalization of intestinal microflora, and the increase of egg and meat productivity due to better digestion of nutrients.