(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Yoshlar ishsizligi 15 dan 24 yoshgacha bo‘lgan, ish joyi yo‘q, lekin ish izlayotgan ishchi kuchining ulushini bildiradi. Yoshlar ishsizligi umumiy ishchi kuchidagi ishsizlikdan farq qiladi, chunki yoshlar ishsizligi darajasi butun dunyo bo‘ylab kattalarnikidan doimiy ravishda yuqori bo‘ladi, Yevropa Komissiyasi hisobotiga ko‘ra, 2014-2024-yillarda Yevropa Ittifoqi yoshlari ishsizlik darajasi umumiy ishsizlik darajasidan taxminan ikki baravar yuqoriligicha qolmoqda. Yoshlar ishsizligi murakkab masala, chunki u ko‘pincha irqchilik, sinf, jins va kasta kabi boshqa ijtimoiy iqtisodiy tengsizliklar bilan kesishadi. O‘zbekistonda yoshlar o‘rtasidagi ishsizlik darajasi taxminan taxminan 2024-yilda 10,94%. Bu ko‘rsatkich 15-24 yosh toifasidagi ishsizlar, lekin faol ish izlayotgan ishchi kuchining foizini bildiradi. O‘zbekistonda umumiy ishsizlik darajasi yoshlar o‘rtasidagi ishsizlik darajasidan ancha past bo‘lib, 4,5% atrofida. Yoshlar ishsizligi darajasi so‘nggi yillarda biroz o‘zgardi, lekin umuman olganda, umumiy ishsizlik darajasidan yuqoriligicha qolmoqda.