(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Bozor iqtisodiyoti sharoitida qishloq xo‘jaligi sohasi strategik ahamiyatga ega tarmoqlardan biri hisoblanadi. Ushbu sohaning barqaror rivojlanishi va innovatsion texnologiyalar bilan boyitilishi ko‘p jihatdan davlat va donor tashkilotlar tomonidan ko‘rsatiladigan moliyaviy yordam – subsidiya va grantlarga bog‘liq. Subsidiyalar va grantlar qishloq xo‘jaligi subyektlari faoliyatini qo‘llab-quvvatlash, zamonaviy ishlab chiqarish vositalarini joriy etish, ekologik barqarorlikni saqlash va oziq-ovqat xavfsizligini ta’minlashda muhim omil hisoblanadi. Ushbu maqolada subsidiya va grantlarning iqtisodiy mohiyati, xalqaro moliyaviy hisobot standartlariga muvofiq buxgalteriyada aks ettirilish tartibi va ularning agrar sohadagi ahamiyati yoritiladi.1. Subsidiya va grantlarning iqtisodiy mohiyati Subsidiyalar — davlat tomonidan xo‘jalik yurituvchi subyektlarga to‘g‘ridan to‘g‘ri yoki bilvosita tarzda ajratiladigan, qaytarilmaydigan moliyaviy mablag‘lardir. Grantlar esa, odatda xalqaro tashkilotlar, xorijiy hukumatlar yoki xayriya fondlari tomonidan aniq bir maqsadni amalga oshirish uchun ajratiladigan bepul moliyaviy yordam shaklidir.