(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada masofadan zondlash (MZ) va geografik axborot tizimlari (GAT) texnologiyalari orqali ekin turlarini kartalashtirish jarayoni tahlil qilingan. Masofadan zondlash texnologiyalari sun’iy yo‘ldosh va dron tasvirlari orqali ekinlarning holatini monitoring qilish, ularning spektral tahlilini amalga oshirish va hosildorlikni prognozlash imkonini beradi. GAT esa fazoviy ma’lumotlarni qayta ishlash, ekin turlarining tarqalish xaritalarini yaratish va agrotexnik tadbirlarni rejalashtirish uchun muhim vosita sifatida xizmat qiladi. Ushbu texnologiyalar qishloq xo‘jaligida samaradorlikni oshirish, resurslardan oqilona foydalanish va hosildorlikni oshirishda katta ahamiyat kasb etadi. Maqolada ekin turlarini kartalashtirish bosqichlari, foydalaniladigan metodlar va ushbu innovatsion yondashuvning afzalliklari yoritilgan.