(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Maqolada XX asrning 90-yillarida Turkiyada demokratik rivojlanish va harbiy aralashuv jarayoni tahlil qilinadi. 1980-yilgi harbiy to‘ntarish natijasida siyosiy cheklovlar kuchaygan, fuqarolik jamiyati zaiflashgan. Turg‘ut O‘zal davridagi neo-liberal islohotlar harbiy ta’sirni kamaytirgan bo‘lsada, siyosiy barqarorlikka erisha olmadi. 1993-yilda O‘zal vafoti va 28-fevral harbiy aralashuvi demokratiya uchun yangi to‘siqlar yaratdi. 2002-yilda AK Partiyaning hokimiyatga kelishi Yevropa Ittifoqi bilan integratsiyani kuchaytirgan bo‘lsa-da, avtoritar boshqaruv demokratik taraqqiyotni sekinlashtirdi. Umuman olganda, maqola Turkiyada demokratiyaning o‘zgaruvchan yo‘nalishi va harbiy-siyosiy aralashuvning ta’sirini yoritadi.