(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Annotatsiya. Mastit (Mastitis) – sut bezining yallig‘lanishi bo‘lib, mexanik, termik, kimyoviy va biologik omillarning ta’sirida rivojlanadi. A. P. Studensov mastitlarning kechishi va oqibati patologik jarayonning joylashishi va qo‘zg‘atuvchisining patogenlik xususiyatlariga qanchalik bog‘liq bo‘lsa organizmning holati va sut bezi to‘qimasining reaktivligiga ham shunchalik bog‘liq deb ta’kidlaydi. Mastitlar laktasiya va sutdan chiqarilgan davrlarda uchrashi mukin. Kasallikning qo‘zg‘atuvchilari morfologik jihatdan bir turga mansub bo‘lib, ularning biologik xususiyatlari, yelin to‘qimasi va organizmning reaktivligiga bog‘liq holda yallig‘lanishlarning turli shakllari va ular birgalikda rivojlanishi mumkin. Shu bilan birga turli mikroorganizmlar klinik kechishi va morfologik o‘zgarishlar kuzatilishiga ko‘ra, yelinning bir xil yallig‘lanishlarini chaqirishi mumkin.