(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Annotatsiya.Ushbu maqola ong va ongsizlik tushunchalarini psixologik va falsafiy nuqtai nazardan tahlil qiladi. Ong insonning tashqi va ichki dunyo haqidagi ma’lumotlarni qabul qilish, qayta ishlash va ularga munosabat bildirish qobiliyati sifatida tasvirlanadi. Maqolada ongning asosiy vazifalari, uning qaror qabul qilish va o’zini anglashdagi roli ko’rib chiqiladi. Ongsizlik esa, odamning ba’zi xatti-harakatlari va qarorlarining sabablarini anglamasdan amalga oshirilishi sifatida tushuntiriladi, uning psixologik va nevrologik asoslari ta’riflanadi. Shuningdek, ong va ongsizlik o’rtasidagi o’zaro aloqalar va bu ikki holatning insonning xulq-atvoriga ta’siri tahlil qilinadi. Maqola, ong va ongsizlikni o’rganishning ahamiyatini, ayniqsa, inson psixologiyasini va xatti-harakatlarini tushunishdagi muhimligini ko’rsatadi. Аннотация: В данной статье анализируются понятия сознания и бессознательного с психолого-философской точки зрения. Сознание описывается как способность человека получать, обрабатывать и реагировать на информацию о внешнем и внутреннем мире. В статье рассматриваются основные функции разума, его роль в принятии решений и самосознании. Бессознательное состояние объясняется как осуществление определенных действий и решений человека без понимания причин, описываются его психологические и неврологические основы. Также анализируется взаимодействие сознания и бессознательного и влияние этих двух состояний на поведение человека. В статье подчеркивается важность изучения разума и бессознательного, особенно в понимании психологии и поведения человека. Abstract. This article analyzes the concepts of consciousness and unconsciousness from a psychological and philosophical point of view. Consciousness is described as a person’s ability to receive, process and react to information about the external and internal world. The article examines the main functions of the mind, its role in decision-making and self-awareness. Unconsciousness is explained as the implementation of certain actions and decisions of a person without understanding the reasons, and its psychological and neurological foundations are described. Also, the interaction between consciousness and unconsciousness and the influence of these two states on human behavior are analyzed. The article highlights the importance of studying the mind and the unconscious, especially in understanding human psychology and behavior.