(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada O‘zbekiston va chet el davlatlarida vasiylik va homiylik institutlarining huquqiy asoslari, amaliyoti va mavjud muammolari qiyosiy tahlil qilinadi. Vasiylik va homiylik tizimi ota-onasiz yoki ota-onasining qaramog‘isiz qolgan bolalar, shuningdek, huquqiy layoqatsiz shaxslarning huquqlarini himoya qilish uchun mo‘ljallangan ijtimoiy institutdir. O‘zbekistonda bu tizim Oila kodeksi, Fuqarolik kodeksi va maxsus qonunlar asosida tartibga solinadi. Chet el, ayniqsa AQSh va Yevropa mamlakatlarida, homiylik va vasiylik jarayonlari rivojlangan davlat institutlari tomonidan nazorat qilinadi.