O‘ZBEKISTONDA MADANIYAT VA SAN’AT MUASSASALARI RIVOJLANISHINING STATISTIK KO‘RSATKICHLARI TAHLILI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Oʻzbekistonda madaniyat va sanʼat muassasalari milliy madaniyatni rivojlantirish, maʼnaviy qadriyatlarni mustahkamlash va xalqaro madaniy integratsiyani kengaytirishda muhim rol oʻynaydi. Soʻnggi yillarda ushbu sohani rivojlantirish boʻyicha keng koʻlamli islohotlar amalga oshirildi. Davlat tomonidan madaniyat sohasini rivojlantirish uchun katta mablagʻ ajratilib, yangi madaniyat markazlari, teatrlar, kutubxonalar va muzeylar tashkil etildi. Soʻnggi besh yil ichida teatrlar, muzeylar, kutubxonalar va madaniyat uylari soni sezilarli darajada ortdi. Bu jarayon madaniyat muassasalarining faoliyatini modernizatsiya qilish va ularning moddiy-texnik bazasini mustahkamlashga qaratilgan chora-tadbirlar bilan bogʻliq. Davlat tomonidan moliyaviy ko‘makning oshirilishi infratuzilmani yaxshilash va madaniy xizmatlarning sifatini oshirishga xizmat qildi. Xalqaro hamkorlik doirasida Oʻzbekistonning madaniy merosi YUNESKO va boshqa tashkilotlar tomonidan eʼtirof etildi. Samarqand, Buxoro va Xiva kabi tarixiy shaharlardagi yodgorliklarni restavratsiya qilish va ularni turizm markaziga aylantirish ishlari olib borilmoqda.