ZAHIRIDDIN MUHAMMAD BOBURNING OʻZBEK MADANIYATI VA TARIXI UCHUN AHAMIYATI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada buyuk shoir, davlat arbobi va harbiy sarkarda Zahiriddin Muhammad Boburning oʻzbek madaniyati va tarixidagi oʻrni yoritilgan. Boburning siyosiy faoliyati, Hindistonda Boburiylar imperiyasiga asos solishi, uning adabiyot va ilm-fan rivojiga qoʻshgan hissasi keng tahlil qilingan. “Boburnoma” asarining tarixiy va adabiy ahamiyati, shuningdek, Boburning oʻzbek tilidagi sheʼriyati va adabiyestetik qarashlari alohida koʻrib chiqilgan. Maqolada shuningdek, Boburning Hindiston madaniyatiga taʼsiri, Boburiylar sulolasining merosi va uning bugungi kundagi dolzarbligi haqida fikr yuritilgan. U tarix va madaniyat rivojida beqiyos oʻrin tutgan shaxs sifatida baholanib, uning ijodi va boshqaruv uslubi kelajak avlodlar uchun muhim manba ekanligi taʼkidlangan.