САЙЛОВ ТИЗИМИ (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ушбу мақолада бугунги кунда сайлов тизимининг долзарблиги, унинг демократик жамиятдаги ўрни ва ривожланиш йўналишлари таҳлил қилинади. Сайлов тизими фуқароларнинг сиёсий жараёндаги иштироқини таъминловчи асосий институтлардан бири бўлиб, унинг шаффофлиги ва адолатли жамият барқарорлигига бевосита таъсир кўрсатади. Мақолада сайлов тизимининг турлари, уларнинг афзалликлари ва камчиликлари, шунингдек, замонавий технологиялар ва халқаро тажриба асосида уни такомиллаштириш имкониятлари ёритилган. Сайлов жараёнининг ошкоралиги ва фуқароларнинг фаоллиги демократик бошқарувнинг муҳим шарти эканлиги асосланади. Шунингдек, соҳада олиб борилаётган туб ислоҳотлар ҳамда сайлов тизими турлари: мажоритар ва пропорционал сайлов турлари, уларнинг моҳияти ва мазмуни ёритиб борилади.