AUTIZM SPEKTRI BUZILISHLARI: BOLALARDA ANIQLANISHI, SABABLARI VA ZAMONAVIY DAVOLASH USULLARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada autizm spektri buzilishlari (ASB)ning bolalar orasida aniqlanishi, uning asosiy belgilari, tashxis qo‘yish usullari, yuzaga kelish sabablari hamda zamonaviy davolash yondashuvlari keng yoritilgan. Bugungi kunda autizm spektri buzilishlari nevrologik rivojlanishdagi murakkablik sifatida qaralib, turli xil ijtimoiy, emotsional va kommunikativ qiyinchiliklarga sabab bo‘lmoqda. Maqolada autizmning genetik va atrof-muhit omillari bilan bog‘liqligi, erta tashxis qo‘yishning ahamiyati, shuningdek, muolaja va reabilitatsiya jarayonlarida qo‘llanilayotgan zamonaviy psixologik, pedagogik va tibbiy metodlar haqidailmiy asoslangan ma’lumotlar keltirilgan. Shuningdek, ota-onalar va pedagoglarning bu boradagi bilim va malakalarini oshirish zarurligi alohida ta’kidlanadi. Maqola soha mutaxassislari, tibbiyot xodimlari, psixologlar, pedagoglar va ota-onalar uchun foydali bo‘lishi mumkin.