SAVODXONLIK TUSHUNCHASI VA UNING PEDAGOGIK MOHIYATI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada savodxonlik tushunchasi va uning pedagogik mohiyati keng tahlil qilinadi. Savodxonlik faqatgina o‘qish va yozish qobiliyati bilan cheklanmay, balki insonning ijtimoiy-madaniy rivojlanishiga, tanqidiy fikrlashiga va mustaqil ta’lim olishiga xizmat qiluvchi muhim omil sifatida talqin etiladi. Pedagogik nuqtai nazardan, savodxonlik shaxsning bilim olish jarayonida faolligini oshirish, axborotlarni tahlil qilish va ulardan samarali foydalanish qobiliyatini shakllantirishga asoslanadi. Zamonaviy ta’lim tizimida savodxonlikning funksional, raqamli, madaniy va ilmiy jihatlari alohida o‘rganilib, pedagogik strategiyalar ishlab chiqiladi.