TABIIY FANLARNI O'QITISHDA O'QUVCHILARNI ILMIY DUNYOQARASHINI SHAKLLANTIRISH (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Mazkur maqolada boshlang'ich ta'lim tizimida tabiiy fanlarni o'qitish orqali o'quvchilarda ilmiy dunyoqarashni shakllantirishning nazariy asoslari, amaliy yo'nalishlari va pedagogik metodikasi tahlil qilingan. Ilmiy dunyoqarash deganda o‘quvchining atrof-muhit hodisalarini ilmiy asosda tushunish, ularni tahlil qilish, sabab-oqibat bog‘liqliklarini anglash va ilmiy xulosalar chiqarish qobiliyatlari nazarda tutiladi. Maqola davomida Rossiya, AQSh va O‘zbekistonda chop etilgan nufuzli manbalar asosida tahlil va solishtirma yondashuvlar qo‘llanilgan. Ushbu maqolada o‘quvchilarning ilmiy tafakkurini shakllantirishga xizmat qiluvchi zamonaviy ta'lim texnologiyalari, STEAM yondashuvi, kompetensiyaviy yondashuv asosida olib borilgan o‘rganishlar haqida so‘z yuritiladi. Tadqiqotda kuzatuv, suhbat, so‘rovnoma, eksperiment va nazariy-metodik tahlil metodlaridan foydalanildi.