ONA TILI DARSLARIDA SAVODXONLIK VA NUTQIY KOMPETENSIYANING O‘ZARO BOG‘LIQLIGI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Mazkur maqolada boshlang‘ich ta’lim bosqichida ona tili darslarida o‘quvchilarning savodxonligi va nutqiy kompetensiyasini shakllantirish jarayonidagi o‘zaro bog‘liqlik, ularning ta’limdagi ahamiyati, pedagogik-psixologik asoslari, xalqaro baholash tizimlari doirasidagi talablari va huquqiy-me'yoriy asoslari yoritilgan. Savodxonlik nafaqat texnik jihatdan o‘qish va yozish ko‘nikmalarini, balki mazmunli, tushunarli, ifodali va maqsadli fikrni shakllantirishni nazarda tutadi. Bu esa nutqiy kompetensiyaning negizidir. Maqolada O‘zbekiston Respublikasining "Ta’lim to‘g‘risida"gi Qonuni, UNESCO, PIRLS va PISA baholash tizimlari doirasidagi yondashuvlar asosida savodxonlik va nutqiy kompetensiya integratsiyasiga oid ilmiy tahlillar bayon etilgan. Shuningdek, zamonaviy lingvodidaktika va kommunikativ metodlar asosida taklif etilgan yondashuvlar o‘rganilgan.