INKLYUZIV VA EKSTRAKTIV INSTITUTLARNING IQTISODIY RIVOJLANISHDAGI ROLI: SHIMOLIY VA JANUBIY KOREYA MISOLIDA (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada inklyuziv va ekstraktiv institutlarning mamlakat ijtimoiy va iqtisodiy rivojlanishidagi tutgan o’rni tahlil qilingan. Janubiy Koreyaning inklyuziv institutlar ortidan erishgan itisodiy taraqqiyoti, Shimoliy Koreya davlatining esa ekstraktiv institutsionalizm ta’sirida tanazzulga yuz tutish sabab va natijalari yoritib o’tiladi. Shuningdek, Daron Ajemo’g’lu va Jeyms A. Robinsonning tarixiy faktlar va tahlillarga asoslangan institutlar nazariyasi asosida Koreya yarimorolidagi iqtisodiy taraqqiyotning ulkan tafovuti sabablari izohlanadi. Natijada, inklyuziv institutlar qudrat va farovonlik manbayi ekanligi, ekstraktiv instiutlar esa qoloqlik va iqtisodiy inqirozlarga olib kelishi xulosasi beriladi.