MASHINALI O’RGATISH USULLARI YORDAMIDA MATNLI HUJJATLARNI MAZMUNIGA KO’RA TASNIFLASH (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Mazkur tadqiqot ishida matnli hujjatlarni mazmuniga ko‘ra avtomatik tasniflash uchun mashinali o‘rgatish usullaridan biri – O‘rama neyron tarmoqlari (CNN) tahlil qilindi. Tadqiqot jarayonida yangiliklar saytlaridan olingan turli mavzularga oid matnli maqolalardan tashkil topgan datasetdan foydalanildi. CNN algoritmi yordamida ushbu ma'lumotlar ustida amaliy tajribalar o‘tkazildi. Olingan natijalar asosida CNN usulining samaradorligi klassik mashinali o‘rgatish algoritmlari bilan taqqoslanib, mazkur yondashuvning matnlarni avtomatik tasniflash vazifasida yuqori aniqlik va samaradorlik kabi afzalliklari mavjudligi ko‘rsatib berildi. Natijalar CNN modelining matnli hujjatlarni tasniflash sohasidagi istiqbolli ekanligini isbotladi.