GEODEZIYANING SUV XO‘JALIGIDAGI OʻRNI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Suv xo‘jaligi insoniyatning uzoq tarixga ega bo‘lgan va hayotiy ahamiyatga ega sohalaridan biridir. Suv resurslarining tabiiy taqsimoti va ularni boshqarishning samarali usullari, ayniqsa, qurg‘oqchilik yoki toshqin kabi tabiiy ofatlar tahdidi ostida, global ahamiyatga ega bo‘lib qolmoqda. Suv ta’minoti, qishloq xo‘jaligi sug‘orish tizimlari, gidrotexnik inshootlar va ekologik muvozanatni a’minlashda geodeziya asosiy vosita sifatida muhim o‘rin tutadi. Geodeziya yordamida yerning geofizik o‘lchovlari, suvlardan foydalanish darajasi va ularning ekologik ta’siri haqida aniq va ishonchli ma’lumotlar olinadi.