PENSIYA TA`MINOTI TIZIMINI ISLOH QILISH VA TAKOMILLASHTIRISH YO`LLARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Maqola, dunyoning turli mamlakatlarida pensiya ta’minoti tizimlarini isloh qilish va takomillashtirish yo’llariga bag’ishlangan. So’nggi o’n yilliklarda, pensiya tizimlari ko’plab o’zgarishlarga uchragan bo’lib, bu islohotlarning maqsadi – tizimni kengaytirish, nafaqa to’lovlarini adolatli qilish va davlat pensiya fondlarining moliyaviy barqarorligini ta’minlashdir. G’ruziya, Ukraina va Evropa mamlakatlaridagi islohotlar tahlili asosida, aholining qarish, mehnatga layoqatli aholi sonining kamayishi kabi asosiy muammolarni ko’rsatib beradi. Shuningdek, maqolada samarali pensiya islohoti uchun zarur bo’lgan printsiplar, jumladan, pensiya yoshini oshirish, ko’ngilli jamg’arma tizimlarini yaxshilash va pensiyadorlarni qashshoqlikdan himoya qilish uchun yangi mexanizmlarni yaratish masalalari ko’rib chiqilgan.