DIE SATZGLIEDER. GAP BO’LAKLARI. (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada gap bo‘laklarining zamonaviy tilshunoslikdagi o‘rni, ularning grammatik va funksional xususiyatlari tahlil qilinadi. An’anaviy sintaktik birliklar – ega, kesim, to‘ldiruvchi, hol va aniqlovchi bilan bir qatorda, zamonaviy tadqiqotlarda kamroq yoritilgan yashirin (elliptik) gap bo‘laklari, ekstrasintaktik elementlar (modal birliklar, kirish so‘zlar) hamda urg‘uga asoslangan semantik markazlar masalasi yoritilgan. Shuningdek, gap bo‘laklarining kontekstda o‘zgaruvchanligi va ularning kommunikativ nutqdagi o‘rni lingvopragmatik yondashuv asosida tahlil qilingan. Maqola o‘zbek tilining sintaktik imkoniyatlarini chuqurroq anglashga xizmat qiladi hamda tarjimashunoslik va ta’limda qo‘llanishi mumkin bo‘lgan nazariy va amaliy ahamiyatga ega.