PAST BOSIMDA ISHLOVCHI MINI GES-LARNING GORIZONTAL REAKTIV GIDROTURBINALARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Mazkur maqolada past bosimli suv oqmlaridan samarali foydalanish imkonini beruvchi mini gidroelektr stansiyalar (mini GES) va ular uchun mo‘ljallangan gorizontal reaktiv gidroturbinalarning konstruktiv xususiyatlari, ish prinsipi hamda ularning texnik-iqtisodiy afzalliklari tahlil qilinadi. Gorizontal reaktiv turbinalar o‘zining sodda tuzilmasi, past bosimda ishlay olish qobiliyati va ekologik xavfsizligi bilan ajralib turadi. Tadqiqotda ushbu turdagi turbinalarning O‘zbekistonning suv resurslariga boy tog‘li va chekka hududlarida mahalliy energiya manbasi sifatida qo‘llanish imkoniyatlari baholanadi. Shuningdek, turbinaning ish rejimi, suv sarfi va bosimga nisbatan samaradorligi asosida hisob-kitob tahlillari keltiriladi hamda amaliyotga tatbiq etish bo‘yicha takliflar bildiriladi.