GRAVITATSIYA NAZARIYASI VA ZAMONAVIY ASTROFIZIKADAGI AHAMIYATI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Gravitatsiya nazariyasi, ayniqsa Albert Eynshteynning umumiy nisbiylik nazariyasi, zamonaviy astrofizikaning asosiy poydevorini tashkil etadi. Ushbu nazariya, kosmosdagi eng murakkab va ulkan obyektlar - qora tuynuklar, yulduzlar, galaktikalar va kosmik kengayish kabi hodisalarni tushunishga yordam beradi. Yaqinda olingan ilmiy ma'lumotlar, masalan, qora tuynuklarning tasvirlarini olish, gravitatsiya to‘lqinlarini aniqlash, gravitatsiyaning nisbiylikdagi o‘zgarishini kuzatish kabi yutuqlar umumiy nisbiylik nazariyasining amaliyotdagi tasdiqlanishini ta’minlagan.