TAFTISH TERGOV HARAKATINI O‘TKAZISHNING O‘ZIGA XOS XUSUSIYATLARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Mazkur maqola taftish tergov harakati va uning jinoyat protsessida tutgan o‘rni, o‘tkazilish tartibi va metodikasining o‘ziga xos jihatlarini tahlil qilishga bag‘ishlangan. Tergov faoliyatining samarali tashkil etilishi jinoyat ishini adolatli hal qilish uchun muhim ahamiyatga ega. Ayniqsa, taftish tergov harakati — bu jinoyat sodir bo‘lgan joy, shaxslar, ashyoviy dalillar va boshqa obyektlar holatini bevosita kuzatish, tekshirish va baholashni o‘z ichiga oladi. Maqolada taftish o‘tkazishning asosiy bosqichlari, uning protsessual va taktik jihatlari, tergovchi tomonidan qo‘llaniladigan metod va usullar, zamonaviy texnologiyalarning taftish jarayoniga ta’siri batafsil ko‘rib chiqilgan. Shuningdek, maqolada taftish davomida uchrashi mumkin bo‘lgan muammolar va ularni bartaraf etish bo‘yicha tavsiyalar berilgan. O‘zbekiston Respublikasi Jinoyat-protsessual kodeksining normalari va amaliy tajriba asosida taftishning nazariy va amaliy asoslari tahlil qilingan. Maqola natijasida taftish tergov harakatining tergov jarayonidagi o‘rni va ahamiyatini yanada chuqurroq tushunish, shuningdek, tergov amaliyotini takomillashtirish uchun tavsiyalar ishlab  chiqilgan. Tadqiqot natijalari tergovchilar, jinoyat huquqi sohasi mutaxassislari va talabalar uchun amaliy ahamiyat kasb etadi.