TIJORAT BANKLARIDA LIKVIDLIK TAHLILI VA UNI BOSHQARISH MEXANIZMLARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqola tijorat banklarida likvidlikni boshqarish jarayonini chuqur tahlil qiladi. O‘zbekistonda tijorat banklari uchun likvidlikni boshqarishning mohiyati va ahamiyati, xalqaro tajribalar va zamonaviy texnologiyalar asosida ko‘rib chiqiladi. Maqolada, 2022-yildan 2025-yilgacha bo‘lgan davrda foydalanilgan ilmiy adabiyotlar tahlil qilinadi, jumladan, stress-testlar, raqamli tizimlar va likvidlikni prognozlashda AI va Big Data texnologiyalarining ro‘li muhokama qilinadi. Tadqiqotda metodologik yondashuvlar, stress-testlar va ssenariy modellari asosida O‘zbekiston banklari faoliyatining qiyin sharoitlarida qanday samarali boshqarish tizimlarini ishlab chiqish mumkinligi ta’kidlanadi. Maqola, shuningdek, milliy bank tizimining barqarorligini oshirishga qaratilgan takliflarni o‘z ichiga oladi.