IJTIMOIY HIMOYA MASALASIDA XOTIN-QIZLARGA BO'LGAN MUNOSABAT - GENDER TENGLIK (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ijtimoiy himoya masalasida xotin-qizlarga bo‘lgan munosabat va gender tenglik mavzusi jamiyatning eng dolzarb va murakkab masalalaridan biri sifatida e’tiborga molikdir. Bu masala nafaqat inson huquqlari va adolat tamoyillariga, balki jamiyatning barqaror rivojlanishi va farovonligiga ham bevosita ta’sir ko‘rsatadi. Gender tenglik deganda, erkaklar va ayollar o‘rtasida teng huquq, imkoniyat va majburiyatlarning ta’minlanishi tushuniladi. Bu tushuncha jamiyatda har bir insonning jinsidan qat’i nazar, o‘z salohiyatini to‘liq amalga oshirish huquqiga ega bo‘lishini anglatadi.