BOG‘DOD TUMANI AYRIM FERMER XO‘JALIKLARIDA TARQALGAN TUPROQ NEMATODALARINING EKOLOGIK MAVSUMIY DINAMIKASINI O‘RGANISH MISOLIDA (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Maqolada Bog‘dod tumani ayrim xududlaridagi sabzavod va poliz ekinlari agrosenozlaridagi tuproq nematodalarining  tur tarkibi va ekologik guruhlarining mavsumiy dinamikasi haqidagi ma’lumotlar keltirilgan. Nematodalar turi va miqdori mavsumlarda va tuproq qatlamlarida tarqalishida o’ziga xos qonuniyatlar kuzatildi. Qish mavsumida nematodalardan 26 tur 98 ind., bahor mavsumida  42 tur 286 ind., yoz mavsumida  32 tur, 159 ind., kuz mavsumida 50 tur 428 ind. uchradi. Tekshirishlarimizdan ma’lum bo’ldiki nematodalarning asosiy miqdori turoqning 10-20 sm chuqurligida kuzatildi.