FE‘L ANALIZI VA SINTEZI DASTURI: KOMPYUTER LINGVISTIKASIDA ILMIY-AMALIY YONDASHUV (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada kompyuter lingvistikasi doirasida o‘zbek tilidagi fe‘llarning morfologik tahlili va sintezini amalga oshiruvchi dasturiy ta‘minotning loyihaviy asoslari, algoritmik strukturalari va amaliy samaradorligi yoritiladi. Fe‘l morfologiyasining murakkabligi, uning zamon, shaxs, mayl, nisbat va boshqa grammatik kategoriyalar bilan bog‘liqligi ko‘rib chiqiladi. Tadqiqot davomida mavjud nazariy manbalar tahlil qilinib, qoidaviy yondashuv asosida modul ishlab chiqildi. Natijalar test korpusida sinovdan o‘tkazilib, samaradorlik darajasi baholandi.