AVTOMATIK TARJIMA MASALALARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Zamonaviy tilshunoslikda avtomatik tarjima texnologiyalari muhim o‘rin tutmoqda.Ushbu maqolada biz avtomatik tarjima tizimlarining rivojlanish tarixi, hozirgi holati va kelajakdagi istiqbollarini tahlil qilamiz. Maqolada neyron tarmoqlarga asoslangan tarjima modellari (masalan, Transformer arxitekturasi) va ularning til kontekstini tushunishdagi muvaffaqiyatlari alohida e’tibor markazida bo‘ladi. Shuningdek ,avtomatik tarjima tizimlarining cheklovlari, xususan, madaniy nuanslar va kam resursli tillarni qayta ishlashdagi muammolar ko‘rib chiqiladi. Ushbu maqola tilshunoslar, sun’iy intellekt tadqiqotchilari va texnologiya ishlab chiqaruvchilari uchun avtomatik tarjima sohasidagi muammolar va imkoniyatlarni tushunishda muhim manba bo‘lib xizmat qiladi.