KOMPYUTER LINGVISTIKASI VA SUN’IY INTELLEKT. ZAMONAVIY TIL TEXNOLOGIYALARINING KELAJAGI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada kompyuter lingvistikasi va sun’iy intellekt texnologiyalarining tabiiy tilni qayta ishlash (NLP) jarayonlaridagi o‘rni va rivojlanish tendensiyalari tahlil qilinadi1. Tadqiqotning asosiy maqsadi – sun’iy intellekt asosida shakllangan til texnologiyalarining samaradorligini baholash va ularning lingvistik jarayonlarni avtomatlashtirishdagi ahamiyatini aniqlashdan iborat. Ishda neyron tarmoqlarga asoslangan mashinaviy tarjima, nutqni avtomatik tanish, matnni semantik tahlil qilish va chatbot texnologiyalaridan foydalanishning nazariy hamda amaliy ihatlari o‘rganiladi2. Tadqiqot jarayonida statistik va transformer modellarining lingvistik tahlilga ta’siri ko‘rib chiqilib, NLP tizimlarining ustunliklari hamda cheklovlari aniqlanadi.