KO'RISH ORGONLARI KASALLIKLARI ODAM GENETIKASIDA (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Yorug‘lik nurini sezadigan organ bu ko‘zdir. Kishiga tashqi muhitdagi narsalarning shakli, katta-kichikligi, rangi, bir-biriga nisbatan o‘rni va oralig‘ini aniqlab, tegishli harakatlar qilishga imkon beradigan fiziologik jarayon ko‘rish deb ataladi. Ko‘rish qobiliyatining yo‘qolishi esa ko‘rlik, ko‘zi ojizlik yoki so‘qirlik deyiladi. Odamlarda ko‘rlikning ikki xili uchraydi: yorugiikni qorong‘ilikdan ajrata olmaydigan absolyut ko‘rlik va hali ko‘rish qobiliyati biroz saqlangan nisbiy ko‘rlik.