O’RIK MEVASINING SALOMATLIK UCHUN AMALIY AXAMIYATI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Maqolada tibbiy adabiyotlar ko’rib chiqiladi o’rikning xalq, qadimiy va ilmiy tabobatda qo’llanilishi. Quritilgan mevalarning infuzioni dori sifatida ishlatiladi, ovqat hazm qilishni normallashtirish, to’yimli hisoblanadi. Xitoy tibbiyotda o’rik yadrolari suv infuziyalari shaklida qo’llaniladi. Zamonaviy ilmiy tibbiyotda o’rik yurak kasalliklari uchun parhez mahsulot sifatida ishlatiladi. O’rik urug’i yog’i sifatida tibbiyotda Oleum persicorum nomi bilan ishlatiladi dorivor mahsulotlar uchun erituvchi. Bu moy bor gepatoprotektiv xususiyatlar, jigar sirrozi rivojlanishni oldini oladi.