RO‘ZA VA AQLIY FAOLIYAT: OVQATLANISH TARTIBINING KOGNITIV FAOLLIKKA TA’SIRI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada ro‘zaning ovqatlanish, uyqu, kognitiv faoliyat va energiya darajasiga ta’siri tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari ro‘za tutuvchi talabalar orasida iste’mol qilingan mahsulotlar, uyqu davomiyligi va diqqat-e’tibor o‘zgarishlari o‘rtasidagi bog‘liqlikni ochib beradi. Ro‘za davomida talabalarning aksariyati ratsional ovqatlanishga e’tibor qaratgani, biroq energiya pasayishi va uyqu rejimining o‘zgarishi kognitiv faoliyatga turlicha ta’sir qilgani aniqlandi. Ba’zi tadqiqotlar ro‘za davomida uyqu sifati va kognitiv faoliyat o‘rtasidagi bog‘liqlikni ko‘rsatgan bo‘lsa [1], boshqalari esa ovqatlanish tartibining aqliy ishlash samaradorligiga bevosita ta’sir qilishini qayd etgan [2].